banner15

Sebze ve meyve ticaretinde standartlar tanımlandı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Resmi Gazete'nin bugünkü rakamında yayımlanan beyannameyle sebze ve meyvelerin taşınmasında kullanılan ambalajlara yapım, kullanım ve boyutları açısından standart getirildiğini ve piyasanın bu uygulamalara uyarlamayı için 2019 başına.

Sebze ve meyve ticaretinde standartlar tanımlandı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Resmi Gazete'nin bugünkü rakamında yayımlanan beyannameyle sebze ve meyvelerin taşınmasında kullanılan ambalajlara yapım, kullanım ve boyutları açısından standart getirildiğini ve piyasanın bu uygulamalara uyarlamayı için 2019 başına.

05 Ekim 2017 Perşembe 18:43
Sebze ve meyve ticaretinde standartlar tanımlandı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Resmi Gazete'nin bugünkü rakamında yayımlanan beyannameyle sebze ve meyvelerin taşınmasında kullanılan ambalajlara yapım, kullanım ve boyutları açısından standart getirildiğini ve piyasanın bu uygulamalara uyarlamayı için 2019 başına kadar geçiş süresi konulduğunu bildirdi.

Tüfenkci yaptığı yazılı söylemede, Türkiye İstatistik Müesseseyi TÜİK bilgilerine göre, 2016 senesinde Türkiye'de sebze yapım ölçüsünün 30,3 milyon ton, meyve yapım ölçüsünün ise 19 milyon ton olduğunu belirtti.

Türkiye'nin toplam 49,3 milyon ton sebze ve meyve imaliyle dünyada rakamlı ülkeler arasında yer aldığına işaret eden Tüfenkci, yapımda gösterilen galibiyetin pazarlama safhasında da aralıksız sürdürülmesi için bakanlığın yürüttüğü çalışmalara dikkati çekti.

Tüfenkci, son yarıyılda sebze ve meyve ticaretinde izlenebilirliğin sağlanması ve kayıt dışılığın eksiltilmesi, toptancı hallerinin modernizasyonu, üretici teşkilatlarının pazarlama düzeyinde etkin hale gelmesi gibi ehemmiyetli adımlar atıldığını belirterek, şunları kaydoldu:

"Sebze ve meyve ticaretimizdeki yüksek zayi oranının düşürülmesi ve bu biçimde talep dalgalanmalarının yasaklanarak maliyetlerin enflasyona tesirinin eksiltilmesi bir öteki ehemmiyetli çalışma alanımızdır. Sebze ve meyvelerin takribî yüzde 20-25'inin pazarlama düzeyinde zayi olduğu öğrenilmektedir. Mahsule göre bu zayi oranı yüzde 40'lara da varabilmektedir. Mevzubahisi oranın mantıklı seviyelere çekilebilmesi emeliyle mahsullerin paketlenmesi, taşınması, depolanması ve perakende satışa sunulmasına ait standartların zoraki uygulamaya konulması, başka bir deyişle sebze ve meyve lojistiğinde standart uygulamalara geçişe ve soğuk zincirde taşımaya müteveccih çalışmalarımızı tamamladık."

Tüfenkci, besin lojistiğinin, besin maddelerinin ambalajlanma, taşınma ve depolanmalarında özelliklerine uygun şartlarda korunması anlamına geldiğine dikkati sürükleyerek, bu olanakları sağlayacak donanımların, vasıtaların bakımının ve hakimiyetinin majör ehemmiyet taşıdığını belirtti.

"Soğuk zincirin kurulması sağlanacak"

Sebze ve meyve maliyetlerindeki dalgalanmalarla bunların enflasyon üzerindeki negatif tesirinin en aza indirilmesi emeliyle "Sebze ve Meyvelerin Toptan ve Perakende Ticaretinde Uyulması Gereken Standart Uygulamalara Ait Usul ve Temeller Hakkında Beyanname"in bugün yürürlüğe girdiğini hatırlatan Tüfenkci, tertip etmeyle lojistik kuruluş kapasitesindeki noksanlıktan kaynaklanan yüksek zayiatın da eksiltileceğini vurguladı.

Tüfenkci, "Bugünkü beyannameyle sebze ve meyvelerin taşınmasında kullanılan ambalajlara yapım, kullanım biçimleri ve boyutları açısından standart getirilmiş, sebze ve meyve ticaretiyle uğraşan bireylerin bu ambalajları kullanması lüzumlu kılınmıştır." ifadesini kullandı.

Standart ambalajlara konulmuş bu mahsullerin negatif hava şartlarından etkilenmemesi için frigorifik vasıtalarla taşınmasının öngörüldüğüne dikkati sürükleyen Tüfenkci, depolama alanları için de lüzumlu standartlar tanımlandığını belirtti.

Tüfenkci, sebze ve meyvelerin harcayıcıyla buluştuğu en ehemmiyetli yerler olmasının yanı gizeme mahsul zayiatının majör oranda asıllaştığı perakende satış noktalarında da sebze ve meyvelerin soğutuculu reyonlarda satışa sunulmasının lüzumlu kılındığını ifade ederek, piyasanın bu standart uygulamalara uyarlamayı için 2019 seneyi başına kadar geçiş süresi öngörüldüğünü bildirdi.

Mevzubahisi çalışmalarla sebze ve meyvelerin ön soğutmaya tabi yakalanacağını, frigorifik vasıtalarla taşınacağını ve soğuk hava ambarlarında muhafaza edileceğini bildiren Tüfenkci, şunları kaydoldu:

"Soğuk zincirin kurulması sağlanacak. Yüksek zayi oranının eksiltilmesiyle piyasaya talep ölçüyü çoğalacak, bu gidişat perakende satış maliyetlerini orta vadede pozitif etkileyecektir. Standart uygulamaları aynı zamanda lojistik maliyetlerini de düşürecek, abuhava şartlarından kaynaklı talep dalgalanmalarının önüne geçilebilecektir. Sebze ve meyvelerin hasat yerinden harcayıcılarımızın mutfağına daha hijyenik civarda ve besin eminliğine uygun biçimde gelmesi sağlanacaktır. Standartların lüzumlu uygulamaya konulmasının kısa vadede iş üyeleri üzerinde oluşturacağı maliyet baskısının minimize edilmesi ve geçiş sürecinin süratlendirilmesini teminen standartlara geçimi basitleştirici teşvik mekanizmalarına ait çalışmalarımız devam etmektedir."

Yorumlar

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner34

banner1

banner2